TOTeM: patiënten revalideren na darmingreep
in veilige thuisomgeving dankzij innovatieve technologie en samenwerking
In AZ Sint-Blasius werd vandaag het innovatieve TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring) voorgesteld. Dankzij minimaal invasieve technieken binnen de colorectale heelkunde kunnen in AZ Sint-Blasius patiënten zeer snel het ziekenhuis verlaten (soms binnen de 24uur). Gespecialiseerde Mederi-zorgverstrekkers volgen hun patiënt daarna gedurende tien dagen thuis op en registreren samen met de patiënt de vitale parameters in de mynexuzhealth app. Zorgcentrale Z-Plus analyseert de resultaten 24/7 en verwittigt bij afwijkingen meteen de chirurg. Zo nodig gaat meteen ook een hulpverlener ter plaatse. Het resultaat? Kwaliteitsvol herstel in de vertrouwde thuisomgeving én gemoedsrust voor de patiënt.
AZ Sint-Blasius heeft steeds ingezet op de meest innovatieve en minimaal invasieve technieken binnen de colorectale heelkunde. Dit resulteerde eerder in een doorgedreven ERAS-protocol (Enhanced Recovery After Surgery) waarbij patiënten reeds 3 dagen na een ingreep het ziekenhuis konden verlaten. Sinds de dienst Abdominale Heelkunde als een van de eersten in het Belgische landschap nu ook de operatierobot inzet voor darmingrepen, kunnen patiënten vaak nog sneller het ziekenhuis verlaten, soms zelf binnen de 24 uur na de ingreep.
“Nagenoeg elke patiënt gaat na een heelkundige ingreep het liefst zo snel mogelijk naar huis”, legt thoraco-abdominaal chirurg dr. Filip Vanrykel uit. “Om tegemoet te komen aan die wens en de soms aanwezige onzekerheid bij de patiënt, lanceerden we TOTeM, wat staat voor Transmurale Opvolging door TeleMonitoring. Covid heeft ons nogmaals duidelijk gemaakt dat een ziekenhuis niet altijd de beste plaats is om te revalideren: nergens zo goed als thuis om dit te doen. Uiteraard op voorwaarde dat dit veilig kan. Omdat er tijdens de eerste dagen na een colorectale ingreep bepaalde complicaties kunnen optreden, rolden we een telemonitoringproject uit. We werkten hiervoor samen met Mederi, Z-Plus en nexuzhealth. Voor colorectale heelkunde is dat een primeur in België. De eerste patiënten reageerden alvast ontzettend enthousiast.”
Van preoperatieve vragenlijst tot postoperatieve zorgen
Tekent een patiënt in voor het TOTeM-project, dan komt er nog voor de operatie een opgeleide verpleegkundige aan huis om de patiënt voor te bereiden op de thuismonitoring. “We werken volgens een gevalideerd transmuraal zorgpad”, verduidelijkt Ellen Rossel, verpleegkundig coördinator innovatieve projecten bij Mederi. “De thuisverpleegkundige is het vaste aanspreekpunt van de patiënt. Hij of zij installeert bij het eerste huisbezoek de app mynexuzhealth op een toestel van de patiënt. Na de operatie dient de verpleegkundige dagelijks de nodige zorgen toe en worden de
nodige parameters in de app gezamenlijk ingegeven.” Het inzetten van technologie zorgt voor een gestroomlijnde en vooral veilige samenwerking.
Monitoring en doorstroming
De gegevens stromen meteen door naar het elektronisch patiëntendossier, zodat de arts-specialist en huisarts alles kunnen opvolgen. Zorgcentrale Z-Plus monitort 24/7 eventuele afwijkingen vanop afstand via nexuzhealth consult en brengt de behandelende arts-specialist meteen op de hoogte bij een afwijkend resultaat. “In dat geval nemen we eerst contact op met de patiënt zelf om te achterhalen of er niet per ongeluk een afwijkende waarde is ingevuld”, verduidelijkt Julie Wyffels, algemeen manager van Z-Plus. “Is dat niet het geval? Dan nemen we meteen contact op met de behandelende arts en verwijzen we de patiënt door naar het ziekenhuis. Zo schakelen we zeer snel en worden eventuele complicaties in een zeer vroeg stadium behandeld. TOTeM is een mooie erkenning voor de samenwerking tussen het ziekenhuis en de eerste lijn. We werken samen aan geïntegreerde zorg én zetten de patiënt centraal.”
Zie ook:
Vind ik leuk0
Comments